julkisivu

Olemme opetelleet unelmoimaan

Elämämme aikana olemme opetelleet unelmoimaan. Unelmia on tarvittu erityisesti silloin, kun olosuhteet ovat olleet meitä vastaan. Vastoinkäymisiä on riittänyt ja kaikki unelmamme eivät ole toteutuneet - ainakaan vielä. Mutta moni toteutunut unelma on jo nyt ylittänyt villeimmätkin toiveemme.

Tämä koti räätälöitiin Rauhala 143 mallin pohjalta. Perhe valitsi toimitustavaksi räätälöidyn talopakettitoimituksen, josta yhteistyökumppanit jatkoivat rakentamista.

ODOTTAVAN AIKA ON PITKÄ

Kun kaksikymmentä vuotta sitten menimme naimisiin, niin haaveilimme monen nuoren parin tavoin pienestä punaisesta mökistä ja nurmikentällä kirmaavasta lapsilaumasta. Katriina työskenteli kätilönä Keski-Suomen keskussairaalassa ja näki uunituoreiden vanhempien perheonnea päivittäin. Oma pesä pysyi kuitenkin tyhjänä vuosi toisensa jälkeen. Jotakin oleellista puuttui. Seitsemän vuoden hartaan odotuksen jälkeen esikoisemme Axel täydensi pientä perhettämme. Vaikka unelmassamme olimme tyytyneet yhteenkin lapseen, niin ilmeisesti taivaassa päätettiin antaa meille ”bonuksena” kolme lisää! Yhtäkkiä ja yllättäen olimmekin suomalaisittain suurperhe.

josekati

TUHANSIEN KILOMETRIEN KOTI

Olemme romantikkoja, joka on näkynyt kaikkien kotiemme sisustuksestakin. Koko avioliittomme ajan olimme asuneet vuokralla ja olleet tilanteeseen täysin tyytyväisiä. Olimme kuitenkin etsineet vanhaa maalaistaloa useita vuosia vapaa-ajanviettopaikaksi. Keski-Suomen sivutiet tulivat vuosien aikana lapsillekin tutuksi, kun koko porukka pakattiin vanhaan farmarivolvoon ja ajeltiin pitkin kyliä. Lapsetkin jo kommentoivat välillä, että ei kai me vaan taas lähdetä… Löydettyämme upean vanhan maalaistalon ja kivinavetan pihapiireineen luulimme kaupan jo syntyvän. Lopuksi omistajat eivät halunneetkaan myydä pitkään tyhjillään ollutta sukutilaa. Pettymys sisällämme oli valtava.

olohuone_sivusta

taulut

LAPSEMME HALUSIVAT KODILTA IHAN ERI ASIOITA KUN ME

Uuden kodin mukavuuksilla – ei ulkovessalla, paljon kavereita ja omat huoneet. Vastasimme lapsille aina samalla kaavalla – me ei kuulkaas lapset koskaan rakenneta. Yhtenä yönä pohdin jälleen kerran asumistilannettamme ja aloin surffailla netissä ensimmäistä kertaa rakentajien sivuilla. Kuollut unelma maalaistalosta heräsi uudestaan henkiin, mutta vähän toisessa muodossa – entä jos rakennettaisiinkin itse? Paljonko se maksaa? Missä Jyväskylässä on vapaita tontteja? Ravistelin puolisoni hereille ja sanoin, että me aloitetaan rakentaminen.

TUNTEET JA TOSIASIAT JOHTIVAT PääTöKSENTEKOA

Seuraavat viikot menivät sumussa. Vaikka suurin intuitio rakentamiseen tuli voimakkaasta tunteesta sisältäpäin, niin silti lopulliseen päätökseemme vaikuttivat tosiasiat. Uuden talon rakentaminen kasvukeskuksessa on suhteessa edullisempaa, kuin vanhan talon ostaminen ja remontointi. Toiseksi meitä oli jo kuusi henkeä ja kaipasimme kipeästi tilaa. Kolmanneksi tarvitsimme suuremman kodin heti eikä kymmenen vuoden päästä. Kaikkien unelmien saavuttaminen elämässämme ei ole onneksi vienyt seitsemää vuotta niin kuin ensimmäisen lapsen syntyminen. Meillä oli tontti valmiina tulevalle kodillemme jo seitsemän viikon kuluttua siitä kun aloimme unelmoimaan!

olohuone_detalji

olohuone

Talomallin löytäminen ei kuitenkaan käynyt ihan muutamassa viikossa. Meillä ei ollut aiempaa kokemusta talonrakentamisesta, vaikka muuten olemmekin tehneet kaikenlaista käsillämme. Aluksi halusimme avaimet käteen –urakan. Emme kuitenkaan löytäneet mieleistä taloa oikein miltään talotehtaalta. Jose kävi jopa Tartossa talotehtaassa, koska oli saanut vinkin, että voisimme teettää omilla piirustuksilla valmiin talon. Lopuksi huomasimme kuitenkin sovittelevamme Kannustalon rakentajanliivejä päällemme kauniina kesäpäivänä – olimme liittyneet suureen suomalaiseen hartiapankkilaisten joukkoon!

emil_purkilla

keittiodetalji

pojat_tiskaavat

KANNUSTALO KANNATTI

Kilpailutimme useita talotehtaita ja päädyimme lopuksi Kannustaloon. Rauhala 173 mallissa oli mielestämme isolle perheelle toimiva pohjaratkaisu, joka oli suunnittelumme lähtökohta. Pienillä muutoksilla aloimme suunnittelemaan tulevaa kotia. Koska tontille pääsimme vasta kesäkuun alussa, niin meillä oli tasan 8 kuukautta aikaa laittaa projekti kasaan. Amatöörirakentajille rakentamisprosessin aikana nousee enemmän kysymyksiä kun helppoja vastauksia, mutta päätimme, että emme halua antaa minkään esteen pysäyttää unelmamme toteutumista. Tulimme huomaamaan, että aloittelevan rakentajan tärkein ominaisuus on oikea asenne alusta loppuun asti. Jouduimme vaihtamaan vastaavaa mestaria, lämpöpumpun toimittajaa, purkamaan väärin rakennettuja rakenteita, lähtemään aamuyöllä tarkistamaan onko tavarat suojattu pressuilla, selittämään urakoitsijoille, että emme maksa pimeästi jne. Oikea unelma onkin sellainen, jonka eteen on valmis tekemään töitä – toisinaan yli omien voimien.

Onneksi Kannustalo vastasi omasta osuudestaan ammattitaidolla ja rakentamisesta jäikin hyvä pohjavire, joka ei ole vieläkään loppunut. Urakan jälkeen olemme olleet henkisesti virkistyneitä, sillä saimme tehdä jotakin aiemmasta poikkeavaa elämässämme. Tosin vastaavaan urakkaan ei ihan heti lähtisi uudestaan, sillä rakentaminen on ollut kokopäivätoimista perheen isälle. Luimme juuri, että keskivertorakentaja kantaa 80.000kg rakennustarvikkeita projektin aikana – kroppa kyllä kiinteytyikin mukavasti.

eteinen_vaaka

Kaiken kiireenkin keskellä illat ja viikonloput vietettiin pääsääntöisesti perheen kanssa – eikä roikuttu rakennuksilla. Rakentamassa olivat pääsääntöisesti Josen lisäksi perheemme kuopuksen kummisetä Esa, joka suoritti rakentajan tutkintoa sekä Tommi, joka valmistui myös talonrakentajan linjalta. Periaatteena meillä kolmella oli, että kaikki tehdään itse sähkö- ja putkitöitä lukuun ottamatta. Niin myös tehtiin. Kun Esan ja Tommin opiskelu loppui ja talo oli vielä vähän kesken niin saimme avuksi Alexanderin, joka venäläisenä osasi tehdä tarvittaessa vaikka tukista paneelia. Projektimme kannustamana Alexander perusti oman rakennusalan yrityksen ja näin pitkä työttömyysvaihe on hänenkin kohdalla taakse jäänyttä elämää. Myös omat vanhempamme ja muut ystävät antoivat merkittävän panoksen onnistuneelle lopputulokselle.

SUURET SIIVET KANTAVAT

Kirvesmiehemme ei ollut ainoa, jonka yritys syntyi Kannustaloa rakentaessa, vaan myös Katriinan monivuotinen unelma sai suuret siivet alleen. Katriina oli jo aiemmin opiskellut somistajan tutkinnon ja sisustanut omaa ja tuttujen koteja muutamia vuosia. Vaikka asiakkailta oli tullut kiitettävää palautetta, niin oma yritys tuntui aluksi kuitenkin liian pelottavalta.

turuset_04_001

turuset_01_001

Turunen_3_v2

Omaa kotia suunniteltaessa saimme kuitenkin toteuttaa haaveemme ja unelmamme – Kannustalomme sisäpuoli alkoi muotoutua Katriinan käsissä osittain vanhaksi ranskalaisvaikutteiseksi maalaistaloksi – saimme sittenkin sen maalaistalon! Vaaleat sävyt ja satoja vuosia vanhat tummat hirret liukuivat hitaasti omille paikoilleen. Talomme ulkopuoli ja sisäpuoli rakennettiin kolmen teeman ympärille – kiveä, rautaa ja puuta. Huonekaluja ei tarvinnut haalia kaukaa – suurin osa oli olemassa jo entisessä kodissa. Oikeastaan Kannustalo rakentui vanhojen huonekalujemme ympärille. Siitä on tuoreessa muistissa mm. vessan seinä, jota emäntä siirrätti 10 cm ulospäin, että ”vanhalle kaapille jää yli 5 cm tilaa molemmin puolin.” Rakentaminen on toisinaan myös purkamista!

lukee

portailla

Emme muuttaneet kotiimme pahvilaatikkojen keskelle, vaan koko talo oli sisutettu ja astiat paikallaan ennen muuttopäivää. Ensimmäisen yön jälkeen herääminen tuntui siltä, kuin olisi nukkunut viiden tähden hotellissa. Muuttoa seuraavana päivänä tuli tasan 20 vuotta täyteen siitä päivästä kun menimme naimisiin. Kuinka paljon noiden vuosien aikana olikaan tapahtunut! Moni unelma oli täyttynyt yli odotusten. Myös Katriinan yritys on lähtenyt vauhdilla eteenpäin. Yhtään mainosta ei ole lähtenyt mihinkään suuntaan. Riittää, että ihmiset ovat vierailleet kodissamme!

turuset_05_001

kattokruunu_kati

JÄRKEVÄ BUDJETTI

Rakentaminen voi olla todella kallista ja rakentaa voi myös maltillisella budjetilla. Nyrkkisäännöksi saimme talotehtaan edustajalta, että rakentamiskustannukset ovat noin 3-4 x talopaketin hinta. Ennen rakentamista laskimme talomme tulevat kustannukset mm. netistä saatavalla Tampereen teknisen korkeakoulun talopeliohjelman avulla. Ohjelman antamat rakentamiskustannukset meidän talolle olivat noin 1665e/m2 ilman tonttia. Tästä summasta oman työn osuudeksi jäi 497e/m2. Pystyimme vielä alittamaan kustannuksissa nämä laskelmat, vaikka talossamme on maalämpö, hyvin varusteltu keittiö ja kosteat tilat sekä laadukkaat lvi- ja sähkötyöt. Mittavalla oman- ja talkootyön osuudella, kilpailuttamisella ja tavaroiden hankinnan huolellisella suunnittelulla voi säästää yllättävän suuren summan rahaa. Saimme hyvän neuvon ennen rakentamista – pitäkää budjetti kurissa koko rakentamisen ajan! Jos jossakin kohtaan ylitimme, niin toisessa tilanteessa budjetti piti alittaa. Kirjasimme kaikki kulut ja jokaisen ostoksen excel -taulukkoon ja siksi tiedämme tarkasti kaikki rakentamisen kustannukset.

Unelmakotimme on nyt valmis, mutta toivottavasti taivaassa on varattuna vielä muutama unelma tulevaisuuden haasteeksi, sillä unelmia tarvitaan elämässä aina – rakentamisen jälkeenkin.

takka-1

_MG_1917