Kohti unelmakotia
Olemme haaveilleet omakotitalosta vuosien ajan. Sopivan talon tai tontin löytyminen Helsingistä ei ole kuitenkaan ollut helppoa. Ehdimme käydä kymmenissä talonäytöissä, mutta mikään jo rakennettu myynnissä oleva omakotitalo ei tuntunut meille sopivalta eikä taloudellisesti järkevältä hankinnalta. Varsinkin Helsingissä omatonttisen nykyisen rakennuskannan hintataso on pahimmillaan lähes samalla tasolla kuin uuden asuntotuotannon. Miksi ostaisimme vanhan ja remontoitavan talon, kun saisimme lähes samalla hinnalla rakennutettua uuden talon, joka olisi meille pohjaratkaisultaan paras mahdollinen?
”Miksi ostaisimme vanhan ja remontoitavan talon, kun saisimme lähes samalla hinnalla rakennutettua uuden talon, joka olisi meille pohjaratkaisultaan paras mahdollinen?”
Lähes yllättäen löysimme tontin Helsingin Paloheinästä, läheltä Keskuspuiston pohjoisosaa. Sijainti oli koko ajan ollut ensisijainen vaihtoehtomme. Alkujaan tontilla oli vanha rintamamiestalo, jossa asuimme noin vuoden ajan. Ajatuksemme vaihtelivat vanhan talon laajentamisesta kokonaan uuden talon rakentamiseen. Rintamamiestalossa ilmeni huomattava määrä odottamattomia ongelmia, eikä niiden korjaaminen olisi ollut järkevää – ainakaan taloudellisesti. Päädyimme purkamaan vanhan talon. Rintamamiestalossa asuessa huomasimme, ettei vanhan talon korjaaminen ja huoltaminen ollut meille mukavaa ja luontevaa perheen yhteistä tekemistä. Se oli rahaa ja aikaa vievää, jopa ahdistavaa pakkopullaa, eivätkä taitomme riittäneet korjaamaan vanhaa taloa sen vaatimalla tavalla. Unelma uudesta, toimivasta ja omiin tarpeisiimme itse suunnitellusta talosta kasvoi entisestään.
Päätimme rakennuttaa talon, jossa olisi riittävästi tilaa ja toimivia ratkaisuja perheemme arkeen. Tontti mahdollisti lopulta kokonaisalaltaan 271 neliömetrin kokoisen talon suunnittelun. Yksikään valmis talomalli ei vastannut täysin toiveitamme ja halusimme alun perinkin suunnitella talon itse. Talotehtaalta edellytimme sitä, että jo tarjousten pyyntövaiheessa ammattilainen pystyisi arvioimaan pohjapiirroksemme rakenteellisia asioita. Tässä olikin yksi tärkeä syy, miksi päädyimme juuri Kannustaloon. Myyntiedustajana Kannustalolla toimi pitkän rakennusalan kokemuksen omaava rakennusinsinööri, jolta pystyimme kysymään kaikesta, mikä mietitytti rakentamiseen liittyen. Hänen kanssaan kävimme monta hyvää keskustelua ja saimme kysymyksiimme viipymättä asiantuntevat vastaukset.
”Koti on meille maailman tärkein paikka. Se on turvasatama, jossa jokaisella perheenjäsenellä on mahdollisuus omaan tilaan ja rauhaan.”
Olemme asuneet perheenä kuudessa eri kodissa. Koti on meille maailman tärkein paikka. Se on turvasatama, jossa jokaisella perheenjäsenellä on mahdollisuus omaan tilaan ja rauhaan. Näistä ajatuksista kotimme suunnitteleminen alkoi. Näkemys juuri meille toimivista ratkaisuista oli ehtinyt muodostua kokemusten kautta. Se mikä toimii yhdessä perheessä, ei välttämättä toimi toisessa lainkaan. Siksi onkin hienoa, että pystyimme toimittamaan Kannustalolle täysin oman talosuunnitelmamme, jossa olimme tehneet pohjaratkaisut juuri meidän tarpeitamme ajatellen.
Nyt rakentamisvaiheen ollessa jo kovassa vauhdissa on ollut ilo huomata, että ensimmäinen omin käsin tehty ruutupaperiversio ei juurikaan eroa lopullisesta pohjapiirroksesta. Muutamia pieniä parannuksia suunnitelmiin prosessin aikana tehtiin, mutta kaikki meille tärkeät asiat ovat edelleen juuri niillä paikoilla kuin ne olivat alun perinkin ruutupaperilla.
Meillä on neljä lasta, koira ja paljon harrastuksia koko perheellä. Haaveilemme myös sijaislapsista. Siksi haluamme kodilta ennen kaikkea toimivuutta vauhdikkaassa arjessa. Tilava eteinen runsailla säilytystiloilla, suurehko kodinhoitohuone lähellä makuuhuoneita ja käytännöllinen keittiö isolla saarekkeella ovat varmasti meille toimivia ratkaisuja. Meille oli tärkeää, että saimme itse suunnitella koko pohjapiirroksen ja kalusteet. Halusimme taloon riittävän suuret yhteistilat, jossa voisimme viettää aikaa perheen ja ystävien kesken siten, että kaikille löytyisi istumapaikat sekä ruokapöydän äärestä että olohuoneen sohvalta. Meillä on ovet aina avoinna ystäville ja sukulaisille. Lasten ei tarvitse koskaan kysyä, saavatko kaverit tulla kylään – meille saa tulla aina. Keittiö-ruokailutila-olohuone -yhdistelmässämme on 68 neliötä ja kaikki on yhtenäistä avaraa tilaa. Halusimme panostaa myös siihen, että kodissa on riittävästi mahdollisuuksia vetäytyä omaan rauhaan. Siksi päädyimme rakentamaan erillisen elokuvahuone-kirjaston ja yläkerran aulaan tilan, jossa lapset voivat rauhoittua esimerkiksi futismatsia katselemaan.
”Meillä on ovet aina avoinna ystäville ja sukulaisille. Lasten ei tarvitse koskaan kysyä saavatko kaverit tulla kylään – meille saa tulla aina.”
Koronan myötä olemme olleet kotona entistäkin enemmän ja kodin toimivuutta on tullut katsottua ihan uusin silmin. Etätyöt ja etäharrastukset ovat tulleet osaksi arkea. Tuntuu helpottavalta, että uudessa kodissa on riittävästi tilaa rennon perhe-elämän lisäksi myös töille ja harrastuksille. Jos jossakin vaiheessa elämäämme tarvitsemme tilaa kotona, se hetki on nyt.
Uuden kodin rakennuttaminen on iso ja merkittävä päätös. Onneksi teimme sen päätöksen, sillä tämä prosessi on tuonut paljon iloa ja positiivista jännitystä perheeseemme. Raksalle on aina mukavaa mennä, eikä muuttovalmiin talon rakennuttaminen ainakaan toistaiseksi ole vienyt liikaa voimia. On ollut hienoa päästä seuraamaan, miten kotimme rakentuu ammattitaidolla. Työt on tehty ammattilaisten toimesta aikataulussa ja kerralla kunnolla. Pieniä mutkia matkaan rakentamisessa aina varmasti tulee, mutta ammattimaisuus ilmenee siinä, miten sujuvasti ja vuorovaikutteisesti asiat hoidetaan. Yhteistyö talotehtaan ja työmaan henkilöstön kanssa on sujunut mutkattomasti.
Viimeisimpänä työvaiheena talomme yläkerran sisätiloihin on pystytetty väliseinät. Talon ulkoverhous on parvekkeen viimeistelyä ja lasiliukuovien asentamista vaille valmis. Terassin rakentaminen alkaa lähiaikoina. Kaikki on sujunut luontevasti, suunnitellun aikataulun mukaan. Tästä lisää ensi viikon blogipostauksessa, jolloin pohdimme taloprojektin aikataulutusta. Milloin on täydellinen aika rakentamiselle? Vai onko täydellistä aikaa edes olemassa?