Rahapuhetta rakentamiseen
Maailma on täynnä valintoja, erityisesti asumisen suhteen. Meille on ollut erittäin helppoa tehdä kaikki valinnat uutta kotiamme koskien. Emme ole asettaneet minkäänlaista budjettia talollemme, vaan valintojamme ovat ohjanneet pääosin muut syyt kuin raha, vaikka sekin tietenkin merkitsee. Tällä tyylillä monen talon hintalapuksi voisi muodostua kaksi kertaa suurempi summa kuin meillä.
Koti on perheemme ehdottomasti suurin rahallinen menoerä varmasti koko elämämme aikana, mutta koska se on myös tärkein, olemme siitä valmiita maksamaan. Mitä tulee kodin hankintoihin ja materiaaleihin, emme ole tuhlareita – päinvastoin. Olemme hyvin tarkkoja siitä, mistä maksamme ja mitä sillä saamme. Emme suostu maksamaan tyhjästä, vaan rahalle on saatava selkeä vastine.
Mistä me maksamme ja mitä sillä saamme?
Tonttimme hinta on korkea. Korkea se on varsinkin jollekin, joka tarkastelee asuntomarkkinaa Helsingin ulkopuolelta. Maksoimme pelkästään 857 neliömetrin tontistamme noin 385 000 euroa, jolloin neliöhinnaksi tontille jää noin 449 e. Rakennusoikeusneliötä kohti hinta oli ennen vanhan talon purkamiskustannuksia alle 1 500 euroa, mikä on Helsingin ”tonttiniukkuus” huomioiden varsin kohtuullinen hinta. Tiedämme, että tämä on ennen kaikkea suhteellinen asia! Purimme tontilta vanhan rintamamiestalon hintaan 25 000 euroa. Purkuoperaation hintalappu sisälsi varsinaisen purku-urakan lisäksi haitta-ainekartoituksen, purkuluvan, jätteiden kierrätyksen ja poiskuljetuksen.
Maatöihin meillä upposi 50 000 euroa. Uuden talomme rakentamisen osalta maatöihin sisältyi lukuisia vaiheita, kuten kallion louhiminen, louhintakatselmukset naapuritonteille, naapuritaloihin asennetut tärinämittarit, louheiden pois kuljettaminen, liittymien muodostaminen ja uuden talon pohjatyöt perustusvalmiiseen kuntoon sekä viemäröintien rakentaminen.
Tässä vaiheessa, kun rahaa omakotitalohaaveeseemme oli uponnut jo noin 460 000 euroa, ei talosta ollut vielä tietoakaan. Summa ei kuitenkaan hirvittänyt, sillä tiesimme, mistä maksamme. Tällä hetkellä tulevan kotimme alueella Helsingin Paloheinässä ei edes ole yhtään omakotitalotonttia myynnissä, joten niitä ei saa rahallakaan. Myyntiin tulevia tontteja rasittavat usein hallinnanjakosopimukset ja rajalliset rakennusoikeudet erityisesti perheasuntotarvetta ajatellen. Mikäli alueesta haluaa pitää kiinni, ei siis saa välttämättä rahallakaan tonttia suuremmalle perheelle.
Maksoimme tästä jo nyt rakkaaksi muodostuneesta maapalasta, joka on tismalleen siellä missä sen toivomme olevan ja kooltaan juuri sellainen kuin haluamme. Maata ei valmisteta lisää, eikä tämän tontin arvo todennäköisesti katoa. Päinvastoin: Helsingissä kaavoitus mitä ilmeisimmin johtaa ajan myötä siihen, että yhä useammalle alueelle voidaan rakentaa kerrostaloja, jolloin omakotitalojen tonttihinnat saattavat kasvaa merkittävästi rakennusoikeuden kasvun myötä. Vastine rahoillemme on selkeä, eikä tilanne harmita yhtään. Sen sijaan harmittaisi maksaa pientäkään summaa tontista, joka ei vastaisi toiveitamme. Ensisijaisen tärkeää meille on sijainti.
Talomme varsinaisen ”rakentamisurakan” hintalappu itse suunnittelemallemme, rakennusoikeudeltaan 271 neliömetrin talolle on hieman alle 450 000 euroa. Tähän hintaan sisältyvät aivan kaikki materiaalit, työt ja palkat. Neliöhinnaksi talollemme muodostuu noin 1 600 euroa ilman tonttia ja noin 3 400 euroa tontin kanssa. Keskihinta asuinalueellamme vanhan kannan omakotitaloille pyörii samassa hintaluokassa neliötä kohden. Rakennusoikeuden ylitykseen saimme kaupungin rakennusvalvonnalta luvan muun muassa esteettömyyden vuoksi.
Meillä on Kannustalon Muuttovalmis-paketti. Toisin sanoen: kun muutamme sovittuna päivänä sisään, talo on täysin valmis. Emme naputtele ainoatakaan listaa paikoilleen, emmekä maalaile seinän seinää. Pieniä, lähinnä tavaran vastaanottoon ja siivoamiseen liittyviä hommia meillä raksa-aikana on jonkin verran. Harmittaako maksaa? Ei. Maksamme tästäkin mielellämme, sillä jokaiselle maksamallemme eurolle on selkeä vastine.
Olemme päivittäin nähneet, kuinka meidän talollamme valo palaa ja joku on tekemässä työtä, että meidän kotimme valmistuu toiveidemme mukaisesti. Siitä arvokkaasta työstä ja laadukkaista materiaaleista maksamme enemmän kuin mielellämme. Maksamme siitä, että meillä on ammattitaidolla rakennettu koti toivomallamme sijainnilla.
Talon sisämateriaaleihin olemme voineet vaikuttaa jokaisen huoneen osalta. Laatta- ja lattiamateriaalit olemme valinneet yhdessä Kannustalon sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kanssa – omia lähtökohtiamme mukaillen. Sun Sauna tulee toimittamaan saunamateriaalit, Tulikivi on jo toimittanut takan, Hovinikkarit rakentavat portaikon ja Puustelli valmistaa kaapistot. Jokaisen kaapin sijainnit ja koot olemme itse valinneet vetimien sävyn ja kirkkauden tarkkuudella. Erityisen hyvää erilaisten valintojen tekemisessä on ollut se, ettei talopakettiasiakkuus ole millään tavalla rajoittanut mahdollisuuksiamme räätälöidä talomme valintoja esimerkiksi tiettyyn valikoimaan rajautuen. Talopaketin ostajana koemme neuvotteluasemamme olleen keskivertokuluttajaa parempi eri tavarantoimittajien kanssa asioidessamme. Ja ennen kaikkea asiointi on ollut vaivatonta, koska eri valintojen aikataulutus on sujunut Kannustalon koordinoimana.
Mistä emme suostu maksamaan?
Tyhjästä. Tiedämme, mitä kodissamme tarvitsemme ja minkälaiseen käyttöön se meillä tulee. Kokemus kolmesta aiemmin asuttamastamme omistusasunnosta ja useasta sijoitusasunnostamme ovat osoittaneet, että hinta ja laatu esimerkiksi materiaalien suhteen eivät aina kulje käsi kädessä.
Toisaalta moni ajattelee viimeistään tässä vaiheessa, että taloomme on kulunut tontti mukaan lukien aivan liian suuri summa rahaa. On hyvä huomata, että mikäli emme toimisi itse talopaketin tilaajina eli rakennuttajina, uusi kotimme olisi vieläkin kalliimpi. Lähtökohtaisesti jokaisen myynnissä olevan uuden asunnon hinta sisältää tontin todellisen hinnan, rakentamisen todellisen kustannuksen ja rakennuttamisen katteen. Oman kodin rakennuttamalla voi ”säästää” rakennuttamisen katteen verrattuna tilanteeseen, jossa ostaisi uuden kodin rakennuttajalta, joka on itse hankkinut tontin ja tilannut rakennusliikkeeltä varsinaisen rakentamisen. Helsingissä rakennuttamisen katteet ovat 10–20 prosentin suuruusluokkaa asuntojen hinnoista, joten uuden kotimme osalta on mahdollista puhua jopa 100 000–200 000 euron säästöstä. Tämä säästö voi olla aikanaan mahdollista realisoida omalle tilille asuntoa ja tonttia myydessä.
Miten me sitten teemme valinnat?
Teemme harkitusti hankintoja, joiden toivomme olevan käytössä vuosikausia. Siksi sisustuksenkin täytyy kestää lapsiperhearjessamme ja käytännöllisyys ajaa estetiikan edelle. Emme suostu ostamaan mitään pelkän merkin tai hetken trendin vuoksi, vaan hankinnat tehdään pitkän aikavälin harkinnalla. Tällä tyylillä valitsimme myös uuden kodin materiaalit. Olemme panostaneet kaikissa materiaalivalinnoissa käytännöllisyyteen, helppohoitoisuuteen, kovan kulutuksen kestävyyteen ja ulkonäköön. Nämä kaikki kriteerit toteutuvat valinnoissamme, jotka ovat Kannustalon valikoiman edullisimmasta päästä. Samoilla kriteereillä on valittu koko talon sisältö kiintokalusteita ja pintamateriaaleja myöden. Käytännön opettamana emme halua maksaa materiaaleista ylimääräistä.
Kiintokalusteiden, kodinkoneiden ja sisustuksen valinnoilla talon hintalappuun voi vaikuttaa paljon. Nämä valinnat kannattaa tehdä huolella ja miettiä jo talon suunnitteluvaiheessa, että paljonko on valmis maksamaan talon sisällöstä. Ennen kaupantekoa me katsoimme sisustusvalintoja valmiiksi ja pyysimme tarjouksen Kannustalolta meidän sisustusvalintojemme mukaisesti. Kannustalolla on käytössään hintaryhmät, joiden avulla sisustuksen hinnoittelu jo tarjousvaiheessa on helppoa. Näitä on suurelta osin mahdollista muuttaa suuntaan tai toiseen vielä rakentamisaikanakin.
Miten rakennusprojektissa voi säästää?
Lopullisen hinnan muodostumiseen vaikuttaa moni asia. Tärkeimpiä ja suurimpia menoeriä alueesta riippuen ovat tontin hankinta, maatyöt, perustukset, talon koko ja varustelutaso, sekä se, osallistuuko itse rakentamiseen. Lisäksi kustannuksia syntyy viranomaisluvista ja liittymistä, lämmitysmuodosta ja mahdollisista ulkorakennuksista. Yksikerroksinen talo on yleensä edullisempi kuin kaksi- tai kolmikerroksinen. Merkitystä hintaan on myös talon muodolla ja toki sillä paljonko talossa on neliöitä.
Omalla työllä voi varmasti säästää pitkän pennin. Mikäli on taitoa, jaksamista ja ennen kaikkea motivaatiota, kannattaa oma panoksensa rakentamiseen antaa. Kuitenkin usein on tarkoituksenmukaisempaa antaa työ ammattilaisten tehtäväksi ja keskittyä itse tekemään oma työnsä, jolla sitten kustannetaan rakennusalan ammattilaisten tekemä työ. Kerralla oikein, aikataulussa ja laadukkaasti tehty saattaa olla parempi ratkaisu kuin sinne päin säästöt mielessä itse suoritettu. Kannattaa laskea tarkasti, kumpi lopulta tulee edullisemmaksi -sillä se, että oman päivätyönsä ohessa rakentaa taloa, saattaa lopulta olla hyvin pitkä ja raskas prosessi niin henkisesti kuin taloudellisesti. Paljonko annat arvoa omalle työllesi ja omalle ajallesi?
Koti on maailman tärkein paikka, oli se sitten minkälainen ja missä tahansa. Me olemme asuneet hyvin monenlaisissa kodeissa ja olleet onnellisia jokaisessa, mutta silti oman talon rakennuttaminen on ollut jossakin mielen sopukoissa aina. Tämän haaveen toteutumista ei olisi silloin uskonut, kun asuimme pienituloisena perheenä yhden makuuhuoneen vuokra-asunnossa.
Unelmat on onneksi tarkoitettu toteutettaviksi, eikä koskaan ole liian myöhäistä niitä tavoitella!