TEKSTI Jutta Ylä-Mononen KUVAT Jaanis Kerkis
Tarkkaan suunniteltu
Karoliina ja Severi Läspä ovat rakennus- ja sisustusalan ammattilaisia. Vapaa-ajan kodin pohjakuvia pyöriteltiin niin kauan, että kaikki tarvittava saatiin mahtumaan 80 neliöön. Kannustalon Harmaja on rakennettu millipelillä.
Karoliina ja Severi Läspä unelmoivat vapaa-ajan asunnosta ja etsivät tonttia järven rannalta. Perheen koti sijaitsee Kannuksessa, ja paikka viikonloppujen viettoa varten haluttiin löytää kohtuullisen matkan päästä kotoa. Haaveena oli viettää kaikki mahdollinen vapaa-aika mökillä.
Lattiaksi valittiin Timberwisen saarniparketti. Koko järvelle aukeava seinä on ikkunapintaa. Harmaja-mallistolle tyypillisesti isojen ikkunoiden yläpuolella on vielä rivi yläikkunoita.
TONTIN ETSINTÄÄ
Severillä oli tarkat kriteerit tontin suhteen, sen täytyi olla etelä- tai länsirannalla ja maastossa sai olla korkeuseroja. Severillä oli tarkka näkemys tontin ilmansuunnasta ja sinne tulevasta valosta.
– Pidän tärkeänä, kuinka valo kulkee tontilla, mutta myös sitä kuinka se vaikuttaa rakennuksen sisätiloihin, Severi kertoo.
Hyvät tontit tuntuivat olevan kiven alla. Severi soitteli tutuille ja kyseli myynnissä olevista maa-alueista. Pariskunta kävi katsomassa useampaakin tonttia ja teki joistakin tarjouksen, mutta oikein mikään ei tuntunut nappaavan. Viimein julkiseen myyntiin ilmestyi tontti, jota perhe lähti katsomaan juhannuksena 2017.
Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä avonaista tilaa. Toisen päädyn sisäänvedon yläpuolella on luonteva tila parvelle, johon asennetaan vielä mustat kierreportaat. Vanerikatto on käsitelty sisätiloihin sopivalla Tikkurilan Paneeli-Ässällä.
KESKELLÄ RYTEIKKÖÄ
Hiekkatietä ajaessa Karoliina ajatteli, että juuri tällainen mökkitie olisi ihana, jossa pääsee arjen kiireestä irti. Perille päästyä tyrmistys oli kuitenkin suuri. Ensimmäinen ajatus oli, ettei ryteiköstä saa raivattua kelvollista rakennuspaikkaa. Edessä oli niin tiheä pusikko, ettei ylhäältä tieltä katsoessa voinut olla varma, onko alhaalla järvi vai ei.
– Pääsimme kuitenkin ryteikön läpi järven rantaan. Seisoin lasten kanssa kiven päällä ja Severi rannassa jonkun matkan päässä. Vilkaisimme toisiamme, ja olimme molemmat sitä mieltä että tontti on juuri meille tarkoitettu, kertoo Karoliina.
Jo samalla reissulla he alkoivat miettiä tontin käyttöä ja mökin paikkaa. Kaupat tehtiin heinäkuun alkupuolella ja maanraivaustyöt käynnistyivät saman tien.
MAHDOLLISIMMAN LUONNONVARAISTA
Karoliinalle ja Severille ei tullut yllätyksenä, että tontin raivaamisessa oli valtava työ. Vaikka luontoon haluttiin koskea mahdollisimman vähän, jouduttiin puita kaatamaan lopulta viitisenkymmentä, raivaamaan risukkoa sekä kaivamaan ja kuljettamaan iso määrä kiviä pois tontilta. Osa kivistä hyödynnettiin pengerrykseen, kun tonttia mökin alapuolelta nostettiin.
Tontti haluttiin jättää luonnonvaraiseksi, sinne ei haluttu kylvää nurmikkoa eikä tehdä istutuksia. Ne kohdat maastossa joihin oli pakko koskea esimerkiksi viemäreiden vetämisen vuoksi, korjattiin Karoliinan vanhempien nostamalla kunttaalla eli siirtovarvikolla mahdollisimman luonnollisen näköisiksi.
RAKENNUSALAN AMMATTILAISET
Karoliina ja Severi ovat molemmat rakennusalan ammattilaisia. Severi on rakennusinsinööri ja toiminut vuodesta 2014 Kannustalon talopakettien myyjänä Kannuksessa ja noin sadan kilometrin säteellä sieltä, Lestijoki- ja Kalajokilaaksossa. Karoliina on sisustussuunnittelija, joka tekee suunnitelmia Kannustalo-rakentajille.
Heillä on yhteinen yritys HS-Proservice Oy, jonka palkkalistoilla on timpureita ja aliurakoitsijaverkostossa muun muassa sähkö- ja putkialan yrityksiä. Kannustalolta tulee elementit, HS-Proservice pystyttää ne ja hoitaa kaiken lopun talon valmistumiseen asti.
– Ei ole kahta samanlaista asiakasta tai taloa. Jokaisella on omat tarpeet ja toiveet, ja me pyrimme ratkaisemaan ne parhaalla mahdollisella tavalla, sanoo Severi.
Vanhempien makuuhuoneesta pääsee suoraan ulos terassille. Myös makuuhuoneet on sisustettu suomalaisilla tuotteilla.
MILLINTARKKAA SUUNNITTELUA
Ammattilaisille oman talon rakentaminen on kuitenkin yleensä iso haaste. Itselle ja omalle perheelle on kaikkein vaikeinta suunnitella ja rakentaa talo.
– Suunnittelussa ja toteutuksessa pyrkii helposti ylitäydellisyyteen ja viilaa ratkaisuja pitkään. Yrittää miettiä kaikkea liian tarkasti. Kun näkee paljon asiakkaiden tekemiä ratkaisuja, poimii yhden hyvän idean sieltä ja toisen täältä. Kauniissa ja toimivassa talossa kaikki täytyy kuitenkin pysyä hallinnassa ja saada aikaan ehjä kokonaisuus, sanoo Severi.
Karoliina kehuu miestään taitavaksi talon pohjakuvien suunnittelussa. Kaikki mietittiin millintarkasti. Pohjia pyöriteltiin niin kauan, että tiloista saatiin toimivat. Pienellä rakennusoikeudella Kannustalon muunnellussa Harmajassa toteutui vapaa-ajan koti, jossa on kaikki tarvittava.
Päärakennuksessa on 80 ja saunarakennuksessa 20 neliötä. Kaikki rakennusoikeus saatiin hyödynnettyä tehokkaasti. Ensimmäisenä vuonna valmistui saunamökki, jossa perhe asui aluksi. Toisella puolella on sauna ja toisella parvellinen vierasmökki. Väliin jää katettu tila ruokapöydälle. Avotilan takaseinä on Harmaja-talotyypille ominaista vaakarimoitusta.
HAAVEENA HARMAJA
Harmajassa pariskuntaa miellytti pulpettikatto, avaruus, isot ikkunat ja yläikkunat kohti järveä. Olohuone, keittiö ja ruokailutila ovat yhtä avonaista tilaa rakennuksen keskellä. Talon molemmissa päissä on makuuhuoneet ja sisäänvedot. Ruokatilasta ja vanhempien makuuhuoneesta pääsee suoraan katetulle terassille. Toisen sisäänvedon päällä on parvi ja toisen varasto.
Karoliina ja Severi rakensivat mökin työn ohessa. Kannustalolta tulivat elementit ja sähkö- ja putkityöt on teetetty ammattilaisilla. Muuten kaikki rakennustyöt on tehty itse. Apua on palkattu ainoastaan joihinkin suurempiin töihin. Mökki valmistui pääsiäisenä 2019. Kesällä 2020 rakennettiin puuvarasto ja asennettiin palju saunamökin viereen.
AHERRUS AUTTAA RENTOUTUMAAN
Aherrus mökillä jatkuu, vaikka kaikki näyttää valmiilta. Karoliina ja Severi ovat yöeläjiä ja saattavat nikkaroida tai maalata vielä illalla yhdeltätoista, jos valoa vaan riittää. Nukkumaanmeno voi venyä pitkälle aamuyön puolelle.
– On äärimmäisen mielekästä värkätä täällä koko ajan jotain rönttävaatteet päällä. Tekeminen on hyvä tapa saada ajatukset pois kaikesta muusta. Kumpikaan meistä ei osaa olla tekemättä mitään ja maata terassilla. Se ei luonnistu meiltä. Pyöritellään vaikka kiviä rannassa, jos ei ole muuta tekemistä, sanoo Severi.
– Ei täällä tekeminen lopu, Severi on kova keksimään kaikkea hommaa, lisää Karoliina.
MÖKILLÄ EI PUHUTA TYÖASIOISTA
– Kun olemme kotona, olemme aina töissä. Mieluummin teemme arkipäivinä vaikka yötä päivää töitä. Kun saavumme mökille, niin alkaa yhteinen vapaa-aika. Olemme sopineet, että mökillä ei puhuta työasioista eikä myöskään riidellä. Kun meillä on yhteinen yritys, kävisi helposti niin että puhumme työstä myös silloin kun ei pitäisi. Emme vietä koskaan varsinaisia lomia emmekä matkustele, sen takia pidämme kiinni tästä sopimuksesta, sanoo Karoliina.
– Autossa matkalla tänne saa vielä puhua työasioista, nauraa Severi.
Kannuksessa perhe asuu Kannnustalon Rauhalassa, joka on tyyliltään ja sisustukseltaan täysin erilainen kuin minimalistinen Harmaja-mökki.
– Kotimme on mansardikattoinen piparkakkutalo. Jos jompikumpi täytyisi myydä, niin myisimme kodin. On hauska leikkiä ajatuksella, että joskus muuttaisimme tänne vakituisesti. Onneksi tänne on vedetty sähkö ja juokseva vesi, sanoo Karoliina.
Vierasmökin yhteydessä oleva rantasauna on puulämmitteinen. Seinissä on käytetty Aureskosken valmiiksi käsiteltyä seinäpaneelia ja lauteet on rakennettu Aureskosken laudelaudoista.
Saunamökin välitilan takaseinä on tehty vaakarimoituksella. Se on suojaisa paikka syödä ja seurustella.