Etätyötilan suunnittelu
Etätyön tekeminen kotona vaatii työskentelyyn sopivan tilan. Sen suunnitteluun kannattaa käyt- tää aikaa ja vaivaa. Viihtyisä ja toimiva etätyöpiste tekee kotona työskentelystä tehokasta ja mukavaa.
Perheen tarpeet muuttuvat muutenkin elämäntilanteiden mukaan, mutta viime vuosi mullisti uudella tavalla tilan käytön monessa kodissa. Yksi tai useampi perheenjäsen on tehnyt töitä tai opiskellut etänä. Kotona työskentelystä on tullut monelle osa normaalia arkipäivää. Se asettaa uudenlaiset tarpeet kodin huonejärjestykselle ja sisustukselle. Kuinka näitä tarpeita lähdetään kartoittamaan ja ratkomaan? Tee kotona työskentelystä ja arjesta parempaa.
Uuden talon rakentamista suunnitellessa kotona työskentely voidaan ottaa huomioon jo ensimmäisiä pohjakuvia piirrettäessä. Työskentelyyn liittyvät tarpeet mietitään ja listataan yhtä huolellisesti kuin muutkin toiveet asumisesta. Yhdessä Kannustalon suunnittelijoiden kanssa löytyy paras mahdollinen ratkaisu, jossa huomioidaan kaikki perheenjäsenet. Hyvällä, vuorovaikutteisella suunnittelulla voidaan listata asukkaiden tarpeet lyhyellä ja pidemmälläkin aikavälillä.
MIHIN SIJOITETAAN ETÄTYÖPISTE?
Jo olemassa olevaan kotiin etätyöpisteen suunnittelu saattaa tuntua haasteelliselta. Jos ratkaisua on vaikea löytää itse, apuun voidaan palkata ammattilainen. Monet sisustussuunnittelijat auttavat mielellään pienemmissäkin projekteissa. Kodin tiloja tarkastellessa ole ennakkoluuloton, ratkaisu saattaa löytyä yllättävän helposti.
Mieti onko tyhjästä huoneesta tullut tavaraa täynnä oleva varasto, voiko vieras- ja työhuoneen yhdistää, onko portaiden alla, jossain nurkassa tai syvennyksessä hyödyntämätöntä tilaa? Tai voidaanko tiloja järjestellä uudelleen? Onko kodin pihapiirissä rakennus, jonne voidaan remontoida työtila? Onko mahdollista rakentaa kevyt väliseinä tai eristää rauhallinen nurkkaus liikuteltavalla sermillä? Saako työpisteen sijoitettua kaappiin tai kalusteeseen, jonka ovet voi sulkea työpäivän päätteeksi? Ratkaisuja voi olla monenlaisia.
ETÄTYÖPISTEEN SUUNNITTELU
Etätyöpisteen suunnittelussa tärkeintä on huomioida hyvä ergonomia ja valaistus. Työpöydän ääressä istutaan tai seisotaan tavallisesti useita tunteja päivässä, ja huono työasento rasittaa selkää, hartioita ja niskaa. Työpöydän lisäksi kiinnitetään huomiota hyvään, mahdollisesti säädettävään työtuoliin.
Työskentely on helpompaa hyvässä valossa. Luonnonvalo ja näkymä ikkunasta on monen mielestä inspiroivaa. Sijoita työpiste tällaiseen tilaan, jos vaan mahdollista. Jos tilan yleisvalaistus ei ole riittävä, työpisteeseen voidaan hankkia suunnattava pöytä- tai jalkavalaisin, jossa valonlähde on piilossa eikä häikäise tai heijastu tietokoneen ruudusta.
Etätyöpisteen viihtyisyyteen kannattaa panostaa yhtä paljon kuin kodin muuhun sisustukseen. Pienillä asioilla saadaan tila tai huone uuteen uskoon, tapettia tai maalia seiniin ja tunnelma muuttuu täysin toisenlaiseksi. Mikä väri saa sinut rauhoittumaan ja inspiroitumaan? Mieti myös mitkä asiat auttavat keskittymään ja tuottavat hyvää mieltä. Valitse työpisteeseen kalusteita ja esineitä, jotka sopivat kodin muuhun tyyliin ja värimaailmaan. Huomioi kalustevalinnoissa niiden monikäyttöisyys, käyttöikä ja mahdollinen kierrätettävyys.
Työnteko kauniissa ympäristössä on mielekästä ja työskentelyn teho paranee. Työpäivän päätteeksi siivottu etätyöpiste innostaa ryhtymään töihin seuraavana aamuna.