TEKSTI Maarit ja Tapio Valkonen KUVAT MARKKU ALATALO
Vihervaara Tuusulassa
Olimme rakentaneet aikaisemmin Tuusulan asuntomessuille kivitalon. Mutta aika kulkee ja mieli muuttuu asumisen suhteen. Jäätyämme kahdestaan perheen kuopuksen Joonaksen kanssa, halusimme jotain uutta ja erilaista. Uudistalokorttelimme noin 20 rakentajaperheestä melkein joka toinen valitsi kodikseen Kannustalon. Naapureistamme löytyy Auroraa, Rauhalaa, Vihervaaraa ja Harmajaa. Aluetta voi syystäkin kutsua Kannustalo-kyläksi.
Tuusulan asuntomessuilla juttelimme myös ensimmäistä kertaa Kannustalojen toimitusjohtajan Mika Uusimäen kanssa. Kannustalon moderni Kosketus-malli sijaitsi ainoastaan kivenheiton päässä kodistamme. Messuvoitto meni Kannustalon Rauhalalle, mutta oma kotimme ylsi hyväksi kolmoseksi. Saimme hieman lisäbonusta pienestä episodista; silloinen pääministeri Paavo Lipponen tuli tutustumaan kohteeseemme perheensä ja adjutanttinsa kanssa. Onpahan Maarit päässyt samaan saunaan (kylmään) pääministerin kanssa – tosin vaatteet päällä!
Olisimme aikoinaan halunneet Kirsi Valantin suunnittelemaan messutalomme sisustusta, mutta hänellä oli silloin meneillään projekti Kannustalon kanssa – tunnetuin seurauksin. Kirsi oli kuitenkin erittäin avulias ja antoi meille muutamia kullanarvoisia vinkkejä sisustamiseen. Tästä syntyi hyvä yhteys, joka oli vaikuttamassa vuosia myöhemmin siihen, että pyysimme Kirsiä ottamaan vastaan kotimme sisustushaasteen.
Takka toimii osittain olohuoneen tilanjakajana, jonka liekkien loimusta voi nauttia olohuoneen molemmilla puolilla.
Sisäinen kolahdus
Saimme käsiimme Kannustalon -esitteen ja aloimme tutkia sitä tarkemmin. Jokin kolahti sisällämme. Halusimme kodistamme juuri tällaisen. Käytyämme läpi muitakin vaihtoehtoja, päädyimme aina takaisin Kannustalon –mallistoon, entistäkin vakuuttuneempana. Talosta henki kodikkuus, amerikkalaisuus ja siinä oli jotain erilaista. Parasta oli se, että se tuntui oikealta ja omalta juuri meille.
Kun tapasimme myöhemmin Mika Uusimäen johdolla Kannustalon henkilökuntaa sekä heidän taloedustajan Jarkko Vanhatalon, oli päätös entistä helpompi tehdä. Koko porukka tuntui miellyttävältä ja luotettavalta yhteistyökumppanilta. Kannustalosta meillä oli ollut äärettömän positiivinen kuva jo etukäteen. Olemme kuulleet pelkästään hyvää Kannustalosta.
Auringonnousu näkyy aamulla ensimmäisenä keittiöön.
Ennakointia ja verkostoitumista
Yhden talon jo rakentaneena osasimme ennakoida joitakin asioita rakentamisessa. Toisaalta huomasimme, että rakentaminen on muuttunut huimasti kahdeksassa vuodessa ja rakentamisen kriteerit olivat entisestään tiukentuneet. Silti kaikki perusasiat olivat pysyneet ennallaan. Yritimme hyödyntää rakentamisessa omaa osaamistamme, mutta tietyt asiat annoimme suosiolla ammattilaisille.
Olemme toiminnan ihmisiä. Aktiivisuus ja ihmisten kanssa oleminen on meille tuttua työelämästä. Nämä samat realiteetit tulevat esille myös rakentamisessa. Olemme molemmat helsinkiläisiä ja ihmissuhdeverkostomme on keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Sitä kautta myös monia palasia projektistamme niputettiin yhteen. Olemme yrittäneet aina pitää huolta ystävistämme. Kun lähdimme rakentamaan, niin meillä oli heti joukko ystäviä, jotka lähtivät vastaavasti auttamaan meitä. Yksi tuntee yhden ja toinen tuntee toisen rakentajan tai tavarantoimittajan. Ystävämme Jukka Koski järkkäsi meille ison joukon yhteistyökumppaneita, sillä hän tiesi työnsä kautta hyvin toimineet urakoitsijat.
Valoa, avaruutta ja suuria odotuksia
Vihervaara -talosamme on paljon avaraa tilaa, mutta silti kokonaisuus tuntuu kodikkaalta. Talon keskellä oleva korkea ja avoin tila luo tunteen, että tilassa on helppo hengittää. Keittiö yhdistyy luontevasti yhteen olohuoneen kanssa. Takka toimii osittain olohuoneen tilanjakajana, jonka liekkien loimusta voi nauttia olohuoneen molemmilla puolilla.
Saunaosastolle asetimme suuret odotukset. Istumme saunassa monta kertaa viikossa ja siksi sauna- ja pesutilat suunniteltiin avariksi. Meille ei riitä 10 minuutin pikasauna vaan lauteilla vierähtää helposti tuntikin! Kylpytiloihin suunnittelimme vielä poreammeen ja sellainen saattaa jonakin päivänä nousta vielä uloskin. Saadaksemme kaiken haluamamme mahtumaan saunaosastoon päätimme siirtää teknisen tilan talon toiseen päähän. talon pituuden kasvattaminen metrillä tuntuu ja näkyy merkittävänä lisätilana. Saunaosastostamme pääsevät nauttimaan myös meidän jokaisen kaveriporukat. Tilaa löytyy suuremmallekin jengille.
Aikatauluissa oltiin – edellä
Perustuksia tehtäessä ei ollut vielä suuria tunteita mukana. Suuret tunteet syntyivät silloin, kun talopaketti saapui paikalle! Näin kävi meillekin. Heinäkuun alussa kotimme saapui kumipyörien päällä – tai ainakin osa siitä. Kannustalolta oli paikalla kaksi pystyttäjää. Heiltä kului suuren talomme pystytyksessä neljä kokonaista päivää. Tässä vaiheessa totesimme olevamme jo hieman etuajassa Valkosen perheen ”planista” (=syödään joulukinkku uudessa kodissa). Seuraavaksi oli vuorossa räystäsaluslautojen teko ja katon reunatiilien asennus. Nämäkin menivät kaikki suunnitelmien mukaisesti. Tästä seurasi välittömästi siirtyminen jo seuraavaan työvaiheeseen – maalaamiseen.
Halusimme tehdä koko talon ulkopäin valmiiksi omalla talkooporukalla; ukki taiteli ränni- ja räystäspellit paikoilleen, samalla kun Tapio ja Joona viimeistelivät ulkopuolta. Näin vapautimme muut työmiehet sisäpuolisiin töihin. Kaikki meni eteenpäin suunnitelmien mukaisesti. Ainoa pieni yllätys ulkotöissä oli se, kuinka työlästä oli pelkkien rakennustelineiden siirtely talon ulkopuolella. Muihin aikaa vieviin työvaiheisiin kehittelimme uusia työtapoja. Esimerkiksi ikkunaluukkujen maalaamiseen olisi mennyt ikuisuus pensselillä. Hommasimme pienen maaliruiskun ja homma alkoi toimia näppärästi.
Kun vettä oli satanut, satanut ja satanut, niin aloimme pohtia yläkerran parvekkeen kattamista. Alkuperäisissä kuvissa tila oli ilman katetta. Teimme nopean päätöksen ja soitimme Kannustalon edustajalle Jarkko Vanhatalolle ja Jarkko ajoikin työmaallemme saman tien. Soitto tehtaan rakennesuunnittelijalle ja olimme päättäneet, että jatketaan talon kattoa ja lisätään pilarit tukemaan rakenteen kantavuutta. Näin nopealla toiminnalla terassimme pääsi sateelta suojaan.
Tekniset ratkaisut
Entisessä kodissamme oli kaukolämmitys. Havaitsimme kuitenkin, että hinnoittelu tiukentui jatkuvasti ja saimme tiuhaan kirjeitä kotiin: joudumme korottamaan… Meillä olisi ollut mahdollisuus rakentaa nytkin lämmitysjärjestelmä kaukolämmön päähän, mutta päädyimme mielestämme parempaan ratkaisuun – maalämpöön.
Lämmitysratkaisuna toimii maalämpöpumppu vesikiertoisella lattialämmityksellä. Maalämmön käyttökustannukset ovat erittäin alhaiset. Myös ”vihreät arvot” ovat meille erittäin tärkeitä. Lämmitysmuotona maahan varastoitunutta aurinkoenergiaa hyödyntävä maalämpö oli eettisestikin perusteltuna oikea valinta. Viihtyisän asumisen takaamiseksi kesäkuumilla viilennyksestä talossamme huolehtii ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpun toiminnoissa on myös ilmanpuhdistaja, jolla sisäilman laatua voidaan parantaa. Alakerran takan lämpö saadaan leviämään tasaisesti ilmalämpöpumpun sisäyksikön avulla.
Vihervaara ja Kirre kohtasivat
Tunsimme Kirsin tyyliä entuudestaan ja tiesimme, että siinä kohtaan molempien ajatukset yhtyivät luontevasti. Otimmekin yhteyttä Kirsiin ja kerroimme projektistamme ja näin saimme rautaisen ammattilaisen mukaan avuksemme. Kohteena Kannustalon Vihervaara oli Kirsille myös uutuutena kiinnostava. Toiveenamme oli kodikas Amerikan itärannikon rakennustyyliä edustava sisustus. Näistä aineksista lähdettiin ideoimaan. Ensimmäisessä tapaamisessa kävimme Kirsin kanssa läpi toiveitamme. Selvitimme ajatuksia kotimme värimaailmasta. Ja siitä se siten lähti rullamaan… oma pikku Vihervaaramme.
Suunnittelijan palkkaaminen auttoi rakennushankkeessa aivan valtavasti. Kirsillä on niin selkeä näkemys väreistä, materiaaleista ja hyvästä laadusta! Palavereissa kävimme läpi erilaisia vaihtoehtoja, josta poimimme lopulta meitä miellyttävät vaihtoehdot. Kirre piti huolta kaikista pintamateriaaleista, värimaailmasta ja kalusteista. Kirjaimellisesti hän oli kaikessa mukana. Oman kodin rakentaneena olemme vakuuttuneet siitä, että kannatti käyttää ammattisuunnittelijaa. Huonekalut ovat etupäässä Kirsi Valantin omasta mallistosta. Tekstiilit ja osa kohdevalaisimista tulivat myös Kirsin kautta.
Talon pitää toimia arjessa
Haimme suunnitteluprosessissa toiminnallisuutta. Televisiota on mahdollisuus seurata kirjastossa, keittiössä ja makuuhuoneissa. Sen sijaan olohuone rauhoitettiin kokonaan seurusteluun – siellä katsellaan takan liekkien loimua ja ystäviä. Kaikki päivittäisen arjen toiminnot keskitettiin alakertaan. Yläkerrassa ovat taas perheen makuuhuoneet.
Kotimme on houkutellut muitakin samasta talomallista kiinnostuneita rakentajia katsomaan työmme jälkeä. Kerran törmäsimme sveitsiläiseen pariskuntaan, joka on muuttamassa Suomeen töihin. Heilläkin oli toivomuslistallaan oma Kannustalo -koti. Tässä mallissa on ”se jokin”, joka saa talon tuntumaan kodilta.
Meille jo edellinen rakentaminen oli onnellinen projekti. Joillekin rakentaminen aiheuttaa avioeroja meitä se on taas yhdistänyt perheenä. Tapiolle päivät olivat pitkiä: aamulla raksalle, tavaroiden tilausta, töihin ja töiden jälkeen raksalle aina iltamyöhään asti. Rakentaminen oli kovaa työtä, mutta rakentamisen päämäärä oma koti, motivoi meitä menemään eteenpäin joka päivä.