TEKSTI Hanna ja Henri Heikkinen KUVAT Kristiina Hemminki, Jaanis Kerkis
Sanoimme tahdon
– niin toisillemme kuin Kannustalolle
Kannustalon muuttovalmiskonseptilla ensirakentajakin onnistuu. Hanna ja Henri Heikkinen rakensivat unelmiensa Harmajan Espooseen lähelle luontoa ja kaupungin kehittyviä palveluita. Rakentaminen eteni niin mallikkaasti, että pari päätti järjestää myös häät samaan aikaan.
Eräänä torstaina huomasimme myytävänä olevan tontin loistosijainnilla Espoosta. Alue oli kehittyvä, meille entuudestaan tuttu ja metroasema tulisi 500 metrin päähän tontista. Hintapyyntö oli kohdallaan, joten ajoimme katsomaan tonttia. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä! Tontti oli täynnä puita ja vesakkoa, siitä ei ollut pidetty huolta vuosikymmeniin. Keskellä tonttia seisoi vanha, lahonnut ja purkukuntoinen talo. Kuitenkin tontilla kävellessämme mielemme valtasi rauha. Linnut visersivät puiden oksilla ja ilta-aurinko siivilöityi kauniisti lehtien lävitse. Ensimmäistä kertaa tunsimme, että tänne voisimme rakentaa kodin. Vaikka meitä hirvitti ajatus rakentamisesta, päätimme hypätä seikkailuun. Soitimme heti välittäjälle tehdäksemme tontista tarjouksen, ja kymmenen minuuttia myöhemmin asia oli selvä. Tontti oli meidän! Tunteiden kiitäessä vuoristorataa päällimmäisenä oli kuitenkin innostus.
VIIDAKOSTA RAKENNUSPAIKAKSI
Alkuinnostuksen jälkeen ymmärsimme tontin haasteet. Valtavat hopeapajut painoivat sähköjohtoja ja lahoamispisteessä oleva talo oli täynnä vanhaa tavaraa. Saimme myös tietää, että alue on entistä merenpohjaa ja vaatisi paalutuksen. Saattaisimme myös joutua teettämään melumittauksen. Talojen hulevedet ohjattiin avo-ojiin ja rakentaminen vaatisi erillisen viivytysjärjestelmän. Toisaalta alue oli asukkaiden rakastama lintukoto, eikä kaava asettanut liian tiukkoja rajoitteita. Tonttimme oli tasamaalla, eikä louhittavaa kalliota olisi. Henrin isä oli optimistinen, ja rohkaisi, että ”taloja on rakennettu vuosisadat, kyllä tekin onnistutte!” Heti projektin alussa ajattelimme, että sopivan talotehtaan kanssa onnistuisimme.
TALOTEHTAAN VALINTA
Otimme selvää eri talotehtaista ja talomalleista sekä kävimme tapaamassa myyjiä. Yli 40 vuoden näyttö menestyksekkäästä rakentamisesta, Kannustalo-rakentajien hyvät kokemukset sekä Suomen kauneimmat kodit vakuuttivat meidät. Useissa taloesittelyissä käytyämme huomasimme, että Kannustalon työnjälki oli laadukasta. Luottamusta herättivät myös keskustelut Kannustalon talomyyjän kanssa. Meille oli alusta asti selvää, että talon tulisi olla muuttovalmis. Ammattilaiset saisivat hoitaa rakentamisen ja kustannukset olisivat tiedossa jo kauppakirjaa allekirjoittaessa.
Asuimme vuokralla kaksiossa Helsingin Lauttasaaressa, mutta haaveilimme omasta kodista, jossa olisi enemmän tilaa ja pieni pihamaa sekä hyvät yhteydet Helsingin keskustaan. Kävimme asuntonäytöissä Espoossa ja Helsingissä, mutta mikään näkemistämme asunnoista ei tuntunut meille sopivalta. Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat korkeat, se vaikeutti entisestään kodin löytämistä. Etsimme valmista rivitaloa, paritaloa tai erillistaloa. Vähitellen mieleemme hiipi mahdollisuus rakentamisesta. Jos löytäisimme sopivan tontin, pystyisimmekö rakentamaan talon samalla hinnalla kuin näkemämme kodit? Kummallakaan meistä ei ollut kokemusta rakentamisesta eikä kukaan ystäväpiirissämme Helsingissä ollut rakentanut omakotitaloa. Rakentamiseen liittyvät mielikuvat olivat pelottavia.
Pulpettikatto mahdollistaa korkeat olohuoneen ikkunat. Olimme ihastelleet Mikkelin asuntomessuilla vuonna 2017 Kannustalon Harmaja Saimaata. Korkeat järvelle avautuvat ikkunat ja moderni, pienintä yksityiskohtaa myöten hiottu sisustus, loivat vaikuttavan kokonaisuuden. Halusimme modernin, pulpettikattoisen puutalon, jonka olohuoneessa olisi korkeat ikkunat. Keittiön ja olohuoneen tulisi olla yhtenäistä tilaa, jossa voisimme viettää aikaa yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Makuuhuoneita tulisi olla vähintään kolme. Tutustuimme tarkemmin Kannustalon Harmaja- ja Lato-talomalleihin ja suosikiksemme nousi Harmaja 124 -malli. Pelkistetty ulkoasu miellytti meitä ja uskoimme sen kestävän aikaa. Pienellä viilauksella Kannustalon arkkitehti sai talon mahtumaan tontillemme ja siinä se oli: meille täydellinen 122-neliöinen Harmaja! Tällä talomallilla meille jäisi myös tilava takapiha, jonne voisimme istuttaa marjapensaita, omenapuita ja rakentaa tulevaisuudessa pihasaunan.
UNELMAKODIN SUUNNITTELU
Teimme materiaalivalinnat valitsemamme hintakategorian mukaan ja löimme kaupat lukkoon. Konseptiin sisältyy tapaaminen sisustussuunnittelijan kanssa, joka auttoi meitä suunnittelemaan kodistamme kauniin kokonaisuuden. Valitsimme väreiksi valkoista, mustaa, harmaata ja ruskeaa. Yhdessä Kannustalon sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kanssa valitsimme kotiimme värit ja materiaalit, jotka miellyttävät silmäämme varmasti vielä vuosienkin päästä. Sen jälkeen hioimme lupakuvia rakennusvalvonnan vaatimusten mukaan. Saimme Kannustalolta valmiit ehdotukset sähkö- ja LVI-suunnitelmista hyväksyttäviksi.
TOTEUTUNUT UNELMA
Projektin alussa kuulimme tarinoita, että rakentaminen aiheuttaa burnoutin, parisuhteen kariutumisen tai vähintään konkurssin. Kotimme on nyt valmis ja kaikki meni paremmin kuin uskalsimme toivoa. Pysyimme niin aikataulussa kuin budjetissa. Taloprojekti luisti niin hyvin, että päätimme järjestää samaan aikaan myös häämme. Juhlimme niitä pari kuukautta ennen muuttoa uuteen kotiin. Toki rakentaminen vaati paljon aikaa, mutta etenimme asia kerrallaan. Talonrakentamisen voi jakaa aikaan ennen talon pystytystä ja pystytyksen jälkeen. Ensimmäinen vaihe on työläin. Silloin tehdään muun muassa suunnitelmat rakennuslupaa varten, järjestetään vesi-, viemäri- ja sähköliittymät ja kilpailutetaan maanrakennusurakoitsija. Kannustalon muuttovalmiiseen toimitukseen valitsimme myös valmiit perustukset. Tämäkin iso kustannus ja urakan suorittaja olivat tiedossa jo kaupantekohetkellä.
Talon pystytyksestä alkaneessa toisessa vaiheessa nautimme projektista. Jo elementtien pystytysviikolla meillä oli tiedossa talon arvioitu luovutuspäivä. Kannustalo teki myös selkeän suunnitelman eri vaiheiden aikataulusta: millä viikolla tehdään esimerkiksi lattiavalut ja pystytetään väliseinät. Ensirakentajan on hyvä muistaa, että viikkoaikataulut ovat arvioita. Liukumaa tulee, eikä kannata stressata, vaikka saunan rakentaminen ei alkaisi juuri tietyllä viikolla. Meidän tapauksessamme rakentaminen oli koko rakennusajan etuajassa, ja muuton aika koitti reilusti ennen arvioitua muuttopäivää. Oli hienoa seurata, kuinka eri alan ammattilaiset tekivät työtään. Kun vastaava mestarimme sekä Kannustalon työmaapäällikkö kävivät säännöllisesti tontilla, tiesimme, että asiat hoituvat.
ASENNE RATKAISEE
Omakotitalon rakentaminen vaatii kymmeniä eri alan ammattilaisia, satoja päätöksiä ja tuhansia erilaisia tarvikkeita sekä materiaaleja. Projekti kestää helposti puolitoista vuotta tontin ostamisesta muuttoon. Päätimme nauttia tästä ainutlaatuisesta ajanjaksosta elämässämme ja luottaa alan ammattilaisiin. Kun kohtasimme pulmia, suhtauduimme asiaan ratkaisukeskeisesti. Talon rakentaminen on valtava urakka, ja on normaalia, että kiperiäkin paikkoja tulee. Koko rakentamisen ajan pystyimme luottamaan Kannustaloon.
Hannan ja Henrin vinkit ensirakentajille:
- Tehtyäsi taloa koskevat valinnat harkiten, pysy päätöksessäsi.
- Sisustuslehtien selailu ja asuntonäytöillä käyminen saavat helposti epäröimään jo tehtyjä valintoja.
- Saat kauniin kodin jo muutamaan itsellesi tärkeään asiaan panostamalla.
- Jokaisen valinnan ei tarvitse olla parasta ja kalleinta.
- Laadi taloprojektin kustannuksista taulukko, johon kirjaat kaikki maksetut ja tiedossa olevat kulut.
- Näin olet jatkuvasti tilanteen tasalla.
Muista positiivinen asenne!
Seuraa kodin elämää Instagramissa @hanna.sunday