Junnikkalan Aurora on ihmisten kohtaamispaikka
Kotimme suunniteltiin aktiiviseen arkikäyttöön. Talossamme on tunnelmaltaan ja toiminnoiltaan erilaisia tiloja lasten ja aikuisten tarpeisiin. Yksi suosituimpia paikkoja erityisesti perheen nuorten kesken on piharakennus, joka tarvittaessa muuttuu vaikka nuorisotilaksi.
Tämä koti räätälöitiin Aurora 203 mallin pohjalta. Perhe valitsi toimitustavaksi räätälöidyn talopakettitoimituksen, josta yhteistyökumppanit jatkoivat rakentamista.
Menimme naimisiin kesällä 1991. Kaikki oli silloin yhtä hässäkkää melkein heti häiden jälkeen aloitettiin muuraamaan talon pohjia. Paikalle rakentui 119 m2 omakotitalo – siinä projektissa työllistimme yhden kirvesmiehen, itsemme, lähisukulaiset ja ystävät. Talkootyön ja oman työn osuus oli merkittävä. Perheemme kasvettua yhdellä Tuomaksella ja yhdellä Iidalla aloimme kaipaamaan lisätilaa. Harri kommentoi näitä Marjukan rakentamishaaveita yleensä yhdellä lauseella: Katsotaan vielä kaksi vuotta. Laajensimme silloista omakotitaloa, mutta kipinä rakentamisesta ei sammunut vielä siihenkään.
Klaffipiirongin kotiinpaluu
Ennen naimisiin menoamme meitä yhdisti tietämättämme Junnikkalan suvun vanha klaffipiironki. Harrin isän mummo teetätti maalaustöitä mökissään 1930-luvulla. Maalarina toimi Marjukan isoisä, joka on tänään jo 95-vuotias. Nuori maalari sai työstään palkaksi mummon klaffipiirongin. Kymmeniä vuosia myöhemmin 14-vuotias Marjukka sai lahjaksi papaltaan saman piirongin. Eräänä jouluna isoisä tuli käymään Harrin ja Marjukan kotona. Silloin sukuja yhdistävä klaffipiirongin tarina alkoi avautua.
Kannustaloon kannatti sijoittaa
Harrin ja Marjukan työpäivät kuluvat rakentamisen parissa. Junnikkalan perheyritys on merkittävä yhteistyökumppani monelle talotehtaalle. Yrityksen perusti aikoinaan Harrin isä, mutta sukupolvenvaihdoksen myötä yrityksen johtaminen on tänään veljesten Harrin ja Petrin käsissä. Myös Marjukka siirtyi hiljalleen perheyrityksen palkkalistoille ja toimii tänään yhteyshenkilönä Kannustalon asiakastoimituksiin.
Olemme luonteeltamme joissain asioissa pikkutarkkoja. Haluamme tehdyltä työltä laatua. Päädyimme ratkaisussamme Kannustaloon, koska se on kodikas ja hyvistä materiaaleista koostuva talopaketti. Pohdimme myös sitä, että tulevaisuutta ajatellen Kannustalo on hyvä sijoitus – emme oikeastaan edes harkinneet muuta vaihtoehtoa. Ihastuimme aurora 203 –mallin pohjaan, mutta ulkonäönkin täytyi sytyttää. Aurorassa sekoittuu sopivasti modernin ja perinnetalon parhaat piirteet. Naisen näkökulma kaipasi vanhan ajan tunnelmaa. Rakentamispäätöksen jälkeen varsinainen prosessi eteni todella nopeasti. Huhtikuussa 2005 teimme taloedustaja Aimo Jukkolan kanssa kaupat. Samassa rytäkässä saimme vanhan talon myytyä ja muutimme mökille asumaan koko rakennusajaksi.
Jossakin vaiheessa pohdimme talon muutoskuvia, mutta Uusimäen Mika sanoi, että älä sinä Harri sillä päätäsi vaivaa; meillä on täällä ammattilaiset sitä varten töissä. Meidän tarpeisiin tämä malli oli justiinsa. Selvisimme suunnitteluvaiheessa varsin vähäisillä muutoksilla.
Ammattilaiset asialla
Jouduimme hakemaan poikkeusluvan tontille, joka meille myös myönnettiin. Tällä kertaa meillä ei ollut mahdollisuutta osallistua rakentamiseen samalla tavalla kun aiemmin. Tärkeämmäksi tekijäksi rakentamisessa nousi osaavien ja luotettavien ammattilaisten löytäminen. Harri ei olisi pystynyt olemaan omasta työstään pois. Meidän tapauksessa emme olisi säästäneet jos olisimme rakentaneet itse.
Koko idea lähti liikkeelle sopivasta tontista. Harri täydensi johtajuusopintojaan Oulussa. Samassa autossa matkasi Marjukan serkkupoika, jolla on rakennusfrma. Eräänä päivänä Jari sanoi, että Harri tuolle tontille rakennetaan teille uusi koti – siitä se lähti. Marjukan serkun yritys Rakennus Fors oy toimitti kotimme avaimet käteen sopimuksella. Rakentaminen tuntui turvalliselta kun oli tutut ja osaavat urakoitsijat asialla. Suunnittelusta ja valvonnasta huolehti Rakennussuunnittelutoimisto Vesa Östberg. Rakentaminen hioi myös oman yrityksemme osaamista. Meille se oli tärkeä vaihe ajatellen tuotekehitystä ja tulevaisuuden yhteistyötä Kannustalon kanssa.
Teimme rakentamisen aikana mielenkiintoisen havainnon. Vaikka olemme itse puualan yrittäjiä ja meillä on laajat verkostot, niin emme pystyneet ostamaan halvemmalla esimerkiksi talomme kattotiiliä. Edullisin tarjous tuli talopaketin mukana Kannustaloilta. Heidän volyyminsa on niin iso vuositasolla, että hinta pysyy asiakkaalle kohtuullisena.
Yleensä kun pariskunta rakentaa taloa, niin suhteessa säkenöi. Ainoa kerta, jossa ilmapiiri hieman jäätyi, liittyi olohuoneen verhojen hintaan. Harri luuli, että viivan alla oleva summa on markkoja – ne olivat euroja! Nyt niitä verhoja ei vaihdeta seuraavaan kymmeneen vuoteen.
Sisustusratkaisuja ja keittiö monilla herkuilla
Halusimme ammattilaisen auttamaan talomme sisustamisessa. Saimme sisustussuunnittelija Mirkka Stenmarkin avuksemme. Meillä oli koko ison projektin aikana oikeastaan vain kaksi tapaamista; ensiksi hahmoteltiin yhdessä tyyli, värisävyt ja pintamateriaalit. Tämän pohjalta Mirkka teki varsinaisen suunnitelman ja luettelon kirvesmiehiä varten, että oikeat värit ja materiaalit löysivät oman paikkansa. Lopputulokseen olemme erittäin tyytyväisiä. Ainoastaan keittiön suunnittelun jätimme itsellemme. Se projekti tehtiin yhteistyössä Topi-keittiön ja AEG:n kanssa, josta ostimme keittiön kodinkoneet.
Ruuanlaitto on perheen 12-vuotiaan tyttären Iidan ja Harrin yhteistä laatuaikaa. Molemmat viihtyvät keittiössä. Normaalijuttujen lisäksi halusimme kaasulieden keraamisen liesitason lisäksi ja uunin oli oltava iso ja normaalia leveämpi (90cm), jotta isommallekin sakille ruuanlaitto on joutuisaa. Meillä on oma ystäväporukka, joiden kanssa teemme ruokaa toistemme kotona ja istumme iltaa.
Päivä joka muutti elämää
Pääsimme muuttamaan uuteen kotiimme maaliskuussa 2006. Kaikki oli muuttopäivänä sisäpuolelta valmista, mutta osa ulkopuolisista töistä jäi myöhäisemmäksi. Elämä eteni mukavasti kuten ennenkin.
Aprillipäivänä keväällä 2007 Harri tipahti 4,5 metrin korkeudesta 2. kerroksen parvekkeelta sillä seurauksella, että viisi nikamaa murtui kaularangasta. Tapahtuman ainoa silminnäkijä oli Junnikkalan tiibetin spaniel Nelli. Sairaalassa selvisi, että Harrilla on vaara halvaantua.
Sairaalassa lääkäri kertoi halvaantumisriskistä. Minulla oli kaksi päivää aikaa miettiä, mitä elämä olisi halvaantuneena tai että ei olisi elämää enää ollenkaan. Päähäni asennettiin Halovest, joka kiinnitettiin kalloon neljällä ruuvilla, että niska pysyy liikkumattomana. Kova särky pidettiin kurissa lääkkeillä. Sairasloma venyi yhdeksän viikon mittaiseksi. Uuden tasapainon etsiminen elämään ei ollut ainoastaan fyysinen vaan myös henkinen prosessi. Kävin läpi elämän isoja kysymyksiä, jotka asettivat elämänarvoni uuteen järjestykseen. Vauhtisokeus alkoi hiljentyä ja turha kiire loppui. Elämäni oli aina ollut niin kiireistä, että ei ole ollut aikaa pysähtyä kuuntelemaan edes linnun laulua. En tunne lintulajeja, mutta enää en mene aamulla autoon istumaan ennen kuin kuulen lintujen laulavan tarinansa loppuun asti! Hyviä päätöksiä on ollut se, että en tuo töitäni enää kotiin. Yritän kuunnella ihmisiä paremmin ja pidän kunnostani parempaa huolta. Viimeistään tässä vaiheessa talostamme tuli minullekin koti.